Objavljeno: 05. 07. 2022 - 10:53
Čazma - full of nature

Ovoga ljeta izlet u Čazmu je neizostavan!

VIRTUAL TOUR 360

Konačno smo dočekali bazen u Čazmi i to ne samo takav, bazen ko bazen, nego bazen bez klora i kemikalija. Osim što je prvi u Čazmi, naš je poseban jer je ujedno i prvi biološki bazen u Hrvatskoj. To znači da se voda bazena potpuno prirodno pričišćava uz pomoć vodenih biljaka i prirodnih filtera pijeska i šljunka. Iako smo ga čekali par godina koliko je trajao cijeli projekt, izgradnja i uređenje, sada, uz sve ostale sadržaje koje Čazma nudi, čini se kao da je preko noći netko čarobnim štapićem učinio čaroliju. Doista, Čazma je postala čaroban gradić. Udaljena manje od sat vremena vožnje automobilom od Zagreba postala je raj za ljubitelje prirode. Novootvoreni bazen šlag je na torti cjelokupnog projekta Čazma Natura. Novi biološki bazen prostire se na 1665 četvornih metara, od kojih je 500 predviđeno za neplivače, s dubinom do 1,35 m, dok je dubina na prostoru za plivače do tri metra. Osim prostrane plaže, pokraj bazena je ugostiteljski objekt, prostorija za prvu pomoć te kabine za presvlačenje. U krugu bazena sagrađena je  'zelena učionica' s  bazenima u kojima su biljke kako bi učenici, budući polaznici škole u prirodi iz cijele Hrvatske i šire, naučili koje biljke se koriste kao filter biološkom bazenu i sve o biljnom i životinjskom svijetu kontinentalne Hrvatske, svijetu uz vodu, rijeku Česmu i ribnjake te otkriti blagodati i ljepote Moslavačke gore. Osim poučnog dijela, bazen nudi i onaj za igru te je ovjdje prikladno dječje igralište kao i teren za odbojku na pijesku, na kojem će svoje vještine, uz vrsne čazmanske odbojkašice i odbojkaše, iskušati i rekreativci. 

Osim kupanja u Čazmi se  uživa u  prirodi te s pravom možemo parafrazirati turistički slogan lijepe naše i ponosno reći

Čazma - full of nature

VIRTUAL TOUR 360°

 

Cijeli projekt zamišljen je tako da se koristi tijekom cijele godine, a ne samo za plivanje ljeti. Ondje se mogu organizirati razna događanja, priredbe, rekreacija, a zimi se može postaviti i ledena ploha za klizanje... Uz kupalište ili u njegovoj okolici, primjerice na lokalitetu Vustje, uređena je pješačka staza kroz krošnje, s vidikovcima i drvenim dabrovim nastambama, dok na lokalitetu Medjame, uz rijeku Česmu, pak postoji staza duga 1,8 km koja vodi kroz šumu i preko vode pa se s nje može u potpuno prirodnom okruženju promatrati životinjski i biljni svijet. 
Tu je i poučno-tematska staza Dolina Česme, koja se proteže od Vustja do Sišćana i cijelom svojom dužinom od 12,5 km se nalazi u području Nature 2000, poznatom po iznimnoj biološkoj raznolikosti i zadivljujućem krajoliku. Na njoj su postavljene klupe, stalci za bicikle i informativne ploče s edukativnim sadržajima o prirodi toga kraja. Osim kupališta, Čazma, naravno, nudi i druge sadržaje.
U Čazmi se nalazi jedna od najljepših crkvenih građevina u zemlji - crkva svete Marije Magdalene s dva tornja
U njoj se, primjerice, može razgledati jedna od najljepših crkvenih građevina u Hrvatskoj, crkva svete Marije Magdalene, jedna od rijetkih s dva tornja, a posjetitelji nakon razgledavanja na objed mogu otići u obližnji OPG Pirak, u pizzerije Fokus i Blic, restoran Ana ili u fast food Pomalo, dok slastičarnica Mima's nudi odlične kolače, torte i sladoled
 
 
 
 
  Novosti - Sve