Objavljeno: 30. 03. 2022 - 2:24
Izlet u Čazmu  i Uskrsnu priču obitelji Salaj

Izlet u Čazmu i Uskrsnu priču obitelji Salaj

  9. –  18. travnja 2022. 

 

 

ZA GRUPE OD NAJMANJE 40 PUTNIKA

Polazak u prijepodnevnim satima (ili kasnije, ovisno o vašoj lokaciji).

Vožnja udobnim turističkim autobusom prema Čazmi. Čazma je gradić smješten u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske na obroncima Moslavačke gore svega 60 km od Zagreba. Jedan od najstarijih gradova u Hrvatskoj, a spominje se još 1094. godine, kada mađarski kralj Ladislav Čazmu daje kao posjed zagrebačkom biskupu, kod osnivanja zagrebačke biskupije.

Danas je poznata je po netaknutoj prirodi – raju za rekreativce, lovce i ribolovce ili jednostavno ljubitelje prirodnih ljepota. Bogata je kulturnim nasljeđem i ljudima koji njeguju stare običaje. Čazma je nadaleko poznata po jednoj od najljepših crkvenih građevina u Hrvatskoj – crkvi sv. Marije Magdalene, jednoj od rijetkih župnih crkvi s dva tornja i zanimljivom poviješću nastanka.

 Po dolasku u Čazmu predlažemo vam obilazak crkve sv. Marije Magdalene i Centra za kulturu i muzeja Čazma gdje ćete razgledati dva stalna izložbena postava Galerije Cetin i Galerije Aleksandar Marks. Također, predlažemo vam kratku šetnju središta Čazme s pomno uređenim parkovima i obilazak parka Kosturnica i  Gradine. Park Kosturnica je brežuljkasto uzvišenje četvrtastog oblika s umjetno dotjeranim rubovima, mjesto je na kojemu se nalazio kaštel, a možda i biskupska palača. Nije isključeno da je palača bila utvrđena zidinama i kulama. Ovdje se nalazi i zgrada bivše satnije Vojne krajine koja je u obnovi te spomen-kosturnica poginulima u NOB-u  sa spomenikom, velebnim mozaikom proslavljenog Ede Murtića. U neposrednoj blizini je i betonski vodotoranj kojeg je 2020. godine u samo desetak dana oslikao akademski slikar Franjo Matešin i od robusne građevine stvorio monumentalno remek djelo.

U šetnji Čazmom predlažemo vam i posjet Ateljeu Antolčić, mladog čazmanskog akademskog slikara i grafičara Matka Antolčića, ručak u jedom od lokalnih restorana kao i okrijepu u slastičarnici ili nekom od brojnih kafića te kupnju suvenira. Nakon boravka u Čazmi, put nas vodi prema selu Bojana čije ime opravdava njegovo postojanje. Žitelji Bojane poznati su kao ljubitelji zelene boje, a čista seoska idila obogaćena je još jednom umjetničkom galerijom. Ovdje se nalazi poznata Galerija Matešin čiji je vlasnik akademski slikar Franjo Matešin koji će vas s obitelji srdačno dočekati te osim razgleda njegovih fascinantnih umjetničkih radova provesti svojim imanjem na kojem je izgradio amfiteatar i ponuditi vam domaće proizvode lokalnih OPG-ova.

Iz Bojane slijedi kratka vožnja prema nadaleko poznatom imanju obitelji Salaj na kojem se u vrijeme Božića pali tisuće lampica te je za vrijeme Uskrsnih blagdana također prigodno uređeno i osvjetljeno.
Posjetitelji će moći razgledati skulpture od hrastovog drveta koje motornom pilom izrađujem njemački kipar Martin Reichmann, a opuštena šetnja stazicama uz potoke, otočiće, jezera, šumu i njegovane travnjake garantira predivne trenutke.

Uskrsno šarenilo, prostor za igru, šetnja pod toplim proljetnim sunčevim zrakama, idealno je i za posjet s djecom koja će pod nekom od tisuću biljaka pronaći pokoju pisanicu. Nakon posebnog proljetnog doživljaja na imanju obitelji Salaj slijedi povratak u autobus  i vožnja do vašeg odredišta. Povratak u ranim večernjim satima.

Izlet u Čazmu  i Uskrsnu priču obitelji Salaj
  Novosti - Sve